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Q1. Are employers required to notify their 
employees with respect to coverage of OTC 
COVID-19 tests?

FAQ Part 51 does not describe any specific requirement 
under section 6001 of the FFCRA to notify employees of the 
information contained within the guidance. However, under 
certain circumstances, plan sponsors may be required to 
furnish a summary of material modifications (see Q2 below). 

The Departments do state that plans and issuers may 
provide education and information resources so long as 
the resources “make clear that the plan or issuer provides 
coverage for, including reimbursement of, all OTC COVID-19 
tests that meet the statutory criteria under section 6001(a)
(1) of the FFCRA (subject to the safe harbors in Q2 and Q3),
and such information is consistent with the test’s emergency
use authorization (EUA).”1

Q2. Are plans required to furnish a summary of 
material modifications (SMM) with respect to 
plan changes for coverage of OTC COVID-19 
tests that meet the criteria under section 6001(a)
(1) of the FFCRA and are obtained without the 
involvement of a health care provider?

Possibly. If a plan has a general exclusion for OTC medicines 
and supplies without a health care provider’s order, a change 
in coverage to include OTC COVID-19 tests without a health 
care provider’s order may trigger the requirement to provide 
an SMM. In addition, if a plan sponsor chooses to impose a 
limit on the number of COVID-19 tests purchased by 
participants, beneficiaries or enrollees during a specified 
amount of time, these restrictions should be reflected in the 
SPD (and/or SMM).

Following the release of the Departments of Labor, Health and Human Services (HHS) and the Treasury 
(collectively, the Departments) FAQ Part 51, a significant number of unanswered questions remain 
regarding the coverage of over-the-counter (OTC) COVID-19 tests.  In addition, we are seeing insurance 
carriers, third-party administrators (TPAs) and pharmacy benefit managers (PBMs) implement solutions 
that differ based on varying interpretations of the guidance, which can create additional confusion for 
plan sponsors, who must make decisions regarding how their plans should be amended to comply with 
the new coverage requirements. The Brown & Brown Regulatory and Legislative Strategy Group has  
compiled frequently asked questions highlighting common concerns facing employers.
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1 FAQ Part 51, Q5. https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/EBSA/about-ebsa/our-activities/resource-center/faqs/aca-part-51.pdf
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Q3. Will cost changes due to the coverage of 
OTC COVID-19 tests permit self-insured group 
health plans to adjust employee contribution 
levels midyear? 

While plans are generally allowed to increase employee 
contribution levels midyear, it is unclear whether plan 
sponsors may do so if the stated reason is solely to cover the 
cost of OTC COVID-19 tests. An argument could be made that 
doing so goes against the spirit of the Department’s current 
directive which could lead to increased legal scrutiny. Plan 
sponsors considering these changes should consult with their 
legal counsel prior to doing so.

When it comes to general considerations, plans that wish 
to change employee contributions levels midyear  must 
ensure that the plan document gives the plan sponsor the 
power to amend the plan. In the event the Plan documents 
permits mid-year changes to employee contributions, prior 
to implementing the cost change, the plan sponsor should 
ensure its Section 125 plan document recognizes cost 
change as an event that will permit employees to change 
their elections midyear. 

If the cost change is not considered “significant,” the 
Section 125 plan document will often permit employers to 
automatically update employee elections. 

If the cost change is considered “significant,” most Section 
125 plan documents give employees the option to make a 
midyear pre-tax election change to elect coverage midyear 
(in the case of a significant decrease) or terminate coverage 
midyear (in the case of a significant increase). Whether a 
change in cost is considered “significant” will depend on the 
specific facts and circumstances. In addition to the cafeteria 
plan, plan sponsors will need to ensure that the medical plan 
itself allows for participants to terminate coverage midyear. 

Plan sponsors considering adjustments to employee 
contribution levels must take into account that in most cases, 
COBRA rates may not be increased mid-year and must be 
maintained for a full 12-month determination period. 

Applicable large employers (ALEs) will need to consider the 
impact increasing costs have on the affordability of coverage 
for purposes of the employer shared responsibility provisions. 

Q4. How long will the OTC COVID-19 test 
reimbursement take? Is there a deadline to submit 
reimbursements for OTC COVID-19 tests?

According to the Centers for Medicare & Medicaid Services 
(CMS), health plans are encouraged to provide prompt 
reimbursement for claims for at-home tests.2 In FAQ Part 
51, the Departments state that reimbursement should be in 
accordance with the plan or issuer’s reasonable internal claims 
procedures, consistent with applicable federal and state law.3

Q5. Can plans and issuers using a direct coverage 
program limit reimbursement amounts for 
OTC COVID-19 tests purchased from preferred 
pharmacies or retailers?  

The amount reimbursed for OTC COVID-19 tests purchased 
through a direct-to-consumer shipping program or from 
preferred pharmacies and retailers will likely depend on the 
plan or issuer's negotiated fee schedule with the preferred 
network provider. For example, if a plan had a negotiated 
fee of $15 per test with their in-network testing provider, 
the plan would reimburse the in-network provider $15 
for the test obtained by participants. Reimbursement to 
participating providers would not be capped at $12 per test 
unless the plan and in-network provider had pre-determined 
that amount based on a negotiated fee arrangement. 

The reimbursement limit described in FAQ Part 51 of $12 or 
the actual price of the test (whichever is lower) applies to 
tests obtained at nonpreferred pharmacies or other retailers 
through a direct coverage program.4

2 https://www.cms.gov/how-to-get-your-at-home-OTC-COVID-19-test-for-free  
3 FAQ Part 51, Q1.  
4 FAQ Part 51, Q2.
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Q6. For plans and issuers limiting 
reimbursements for OTC COVID-19 tests 
purchased from nonpreferred pharmacies or 
other retailers, must the direct coverage program 
include both preferred pharmacies and direct-
to-consumer shipping programs (e.g., mail order 
options) to meet the safe harbor described in 
FAQ Part 51 Q2?

It is not entirely clear. Under the guidance in FAQ Part 51, 
when referring to the safe harbor the Departments state that 
they “will not take enforcement action related to coverage of 
OTC COVID-19 tests against any plan or issuer that provides 
coverage of OTC COVID-19 tests purchased by participants, 
beneficiaries, and enrollees during the public health 
emergency by arranging for direct coverage of OTC COVID-19 
tests that meet the statutory criteria under section 6001(a)
(1) of the FFCRA through both its pharmacy network and a 
direct-to-consumer shipping program, and otherwise limits 
reimbursement for OTC COVID-19 tests from nonpreferred 
pharmacies or other retailers to no less than the actual price, or 
$12 per test (whichever is lower).” 

While that statement seems to clearly require direct coverage 
through both a pharmacy network and a direct-to-consumer 
shipping program, we have seen statements from some PBMs 
stating they are not offering direct coverage for the OTC 
COVID-19 tests through a direct-to-consumer shipping program 
and are nevertheless indicating the safe harbor applies. Such a 
position might be based on another statement in the guidance, 
which indicates that “for purposes of this safe harbor, direct 
coverage of OTC COVID-19 tests means that a participant, 
beneficiary, or enrollee is not required to seek reimbursement 
post-purchase; instead, the plan or issuer must make the 
systems and technology changes necessary to process 

the plan’s or issuer’s payment to the preferred pharmacy or 
retailer directly (including the direct-to-consumer shipping 
program) with no upfront out-of-pocket expenditure by the 
participant, beneficiary, or enrollee.”5 Additional information 
provided by CMS refers to a “network of convenient options 
such as pharmacies or retailers” with respect to incentives for 
companies to establish a direct coverage program.6 Those 
statements could potentially be interpreted to mean the plan 
needs to offer direct coverage either through its pharmacy 
network or a direct-to-consumer shipping program, but not 
both, in order to take advantage of the safe harbor.

Until the regulatory agencies issued guidance clarifying this 
issue, employers should discuss this issue with their legal 
counsel if their PBM is not implementing a direct-to-consumer 
shipping program.

Q7. Are the costs of at-home COVID-19 tests 
reimbursable under a health FSA or HSA?

Yes. According to IRS News Release IR-2021-181 (Sept. 10, 
2021), the cost of home testing for COVID-19 is an eligible 
medical expense that can be paid or reimbursed by health 
FSAs, HSAs, HRAs or Archer MSAs.7 The news release 
states that the reason is because the cost to diagnose 
COVID-19 is an eligible medical expense for tax purposes. 

It should be noted that the IRS news release does not 
specify whether the at-home COVID-19 tests are purchased 
for diagnostic purposes or employment purposes. This 
would seem to indicate that the cost of home COVID-19 
tests purchased for either reason are reimbursable 
as qualified medical expenses under section 213(d). 
Consultation with your legal counsel is advised because of 
the ambiguity.  

5 FAQ Part 51, Q2.  
6 https://www.cms.gov/how-to-get-your-at-home-OTC-COVID-19-test-for-free 
7 https://www.irs.gov/newsroom/irs-cost-of-home-testing-for-covid-19-is-eligible-medical-expense-reimbursable-under-fsas-hsas 

BROWN & BROWN  |   PAGE 3

https://www.cms.gov/how-to-get-your-at-home-OTC-COVID-19-test-for-free
https://www.irs.gov/newsroom/irs-cost-of-home-testing-for-covid-19-is-eligible-medical-expense-reimbursable-under-fsas-hsas


©2022 Brown & Brown. All rights reserved.

Find Your Solution at BBrown.com

DISCLAIMER: Brown & Brown, Inc. and all its affiliates, do not provide legal, regulatory or tax guidance, or advice. If legal advice counsel or 
representation is needed, the services of a legal professional should be sought. The information in this document is intended to provide a general 
overview of the topics and services contained herein. Brown & Brown, Inc. and all its affiliates, make no representation or warranty as to the accuracy 
or completeness of the document and undertakes no obligation to update or revise the document based upon new information or future changes.

How Brown & Brown Can Help
Connect with your Brown & Brown service team to learn more about 

how we can help find solutions to fit your unique needs.

Please be advised that any and all information, comments, analysis, and/or recommendations set forth above relative to the 
possible impact of COVID-19 on potential insurance coverage or other policy implications are intended solely for informational 

purposes and should not be relied upon as legal or medical advice. As an insurance broker, we have no authority to make 
coverage decisions as that ability rests solely with the issuing carrier. Therefore, all claims should be submitted to the carrier for 
evaluation. The positions expressed herein are opinions only and are not to be construed as any form of guarantee or warranty. 

Finally, given the extremely dynamic and rapidly evolving COVID-19 situation, comments above do not take into account any 
applicable pending or future legislation introduced with the intent to override, alter or amend current policy language.




